Yritin šuaha hänet kuvah onnakko hiän kato - Noroila, Mikki (My University, 2025)
Opinnäytteen taiteellinen osuus on yksikanavainen liikkuvan kuvan teos Yritin šuaha hänet kuvah onnakko hiän kato, joka esitettiin Taideyliopiston Kuvataideakatemian K-216 -tilassa osana Kuvan Kevät 2024 -maisterinäyttelyä 4.5.-2.6.2024. Teoksen lähtöimpulssi on historiallinen fakta: vienankarjalainen esivanhempani Rimmin Ul’l’aška esiintyi elävänä mallina Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin (1891) toisessa versiossa Väinämöisen roolissa. Teoksessa Rimminkylän historianäyttely, julkiset ja yksityiset arkistomateriaalit, päällekirjoitettu haastattelu sekä henkilökohtainen muisto on järjestetty heterogeeniseksi, mutta tarkasti jäsennellyksi sommitelmaksi. Kuvataiteen maisterin opinnäytteen kirjallinen osuus on dokumentaatio ja reflektio opinnäytteen taiteellisesta osuudesta. Teksti sisältää teoksen tekstuaalisen kuvailun sekä kuvakaappauksia teoksesta ja dokumentaatiokuvan installaatiosta. Lisäksi esittelen ja alustan niin teoksen kuin sen aiheen samalla reflektoiden valintojani.
Keywords: kuvataide; opinnäytteet; taideteokset; historia; karjalan kieli; karelianismi; dokumentaarisuus; kokeelliset elokuvat; kulttuuriperintö; omaelämäkerrallisuus; taidehistoria; kansallisromantiikka; marginaalihistoria; muistin politiikka; mediataide; Ateneum; Kalevala; nationalismi; arkistoaineistot; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|