Tanssi: ja minne menisin sen kanssa? - Halmetoja, Arttu (My University, 2023)
Opinnäytteeni kirjallisessa osiossa tarkastelen taiteellisen työskentelyni sekä ajatteluni muutoksia Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriohjelman opintojeni aikana ja avaan ajatuksiani siitä, mitä haluan tanssillani ja taiteellani tehdä tulevaisuudessa. Kerron konkreettisesti tanssistani ja taiteellisesta työskentelystäni opintoihimme kuuluneiden taiteellisten projektien kautta ja avaan prosesseja niiden taustalla. Pohdin kontekstisidonnaisuutta taiteellisen työskentelyn muotona ja suhdettani siihen väylänä tanssille olla olemassa. Olen jakanut opinnäytteeni kirjallisen osion kolmeen lukuun, joista ensimmäisessä pureudun tutkimiini tanssiharjoitteisiin sekä teokselliseen ajatteluuni ja taiteelliseen työskentelyyn. Kuvaan harjoitteiden ja koreografisen ajatteluni kehittymistä ja muotoutumista tanssijan koulutus- ja kokemustaustastani käsin. Avaan ajatusmaailmaa harjoitteideni ympärillä ja kuvaan niiden konkreettista rakentumista esimerkkien kautta. Perehdytän lukijan tutkimaani harjoitteeseen, jossa tutkin somaattisesti ruumiillisia resonansseja ja niiden käyttämistä impulsseina hetkessä muodostuvassa tanssissani. Avaan myös taiteellisen työskentelyni sivutuotteena syntynyttä harjoitetta ilmatanssi, jossa vien ilmakitaran soiton logiikan tanssin kontekstiin. Kerron tanssiteoksellisen ajatteluni käännekohdista ja niiden aiheuttamista muutoksista taiteellisten valintojen tekemiseen teoksia valmistaessa. Pohdin eri harjoitteiden olemista ominaan ja samanaikaisesti sekä intuition ja järjellisyyden rooleja taiteellisessa ajattelussani. Tarkastelen koreografi Laura Jantusen teosta Ambeo (8.12.2022.) ja reflektoin miten sen nähtyäni ajatukseni ja asenteeni alkoivat muuttumaan suhteessa intuitioon ja henkilökohtaisiin mieltymyksiini tanssitaidetta tehdessä. Pohdin tästä aiheutunutta vapautumisen kokemusta tanssiteoksien järjellisyyden painolastista ja kuinka sen myötä lähdin taiteellista opinnäytettäni (KONSERTTI 31.1.2023.) tehdessäni tutkimaan irrationaalisempaa ja intuitiivisempaa tapaa työskennellä ja tehdä taiteellisia valintoja. Avaan kokemuksiani ryhmätyöskentelystä taiteellisissa prosesseissa ja kerron minkälaisia työkaluja olen havainnut niissä tarvittavan. Palaan luvussa myös koronapandemiaan ja sen yllättäviin vaikutuksiin koskien taiteellisen työskentelyni rakentumista ja kiinnostuksen kohteitteni muotoutumista. Toisessa luvussa tarkastelen suhdettani esitystaideinstituutioiden ja -tilojen ulkopuolella tapahtuvaan kontekstisidonnaiseen tanssiin ja taiteeseen. Avaan lukijalle paikkasidonnaisuuden käsitettä ja suhdettani siihen, sekä mitä ajattelen kontekstisidonnaisuudesta taiteen yhteydessä. Pohdin taiteen ja sen kontekstin symbioottista ja keskinäisvaikuttuvaa yhteiseloa ja teen erotteluita eri tavoista lähestyä ja tehdä kontekstisidonnaista tanssitaidetta. Kerron miten näen tällä hetkellä kontekstisidonnaisen tekemisen mielekkäänä tapana työskennellä sekä paikkana ja väylänä tanssilleni olla olemassa maailmassa. Lopussa kerään pohdintani yhteen ja käännän katseeni kohti tulevaa. Esittelen myös kehittelemäni termin teknoholobiontti ja miten olen sen äärelle päätynyt. Pohdin miten jatkaa tästä eteenpäin ja minne mennä tanssini kanssa.
Keywords: tanssi; opinnäytteet; koreografia; taide; fi=tanssi|sv=dans|en=Dance Performance|