Rusetti/Choker - Vesto, Jade (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Opinnäytetyöni taiteellinen osa on videoteos Choker. Teos oli esillä Kuvan Kevät 2021-näyttelyssä Exhibition Laboratory-galleriassa. Video on yksikanavainen, 11 minuuttia pitkä. Sen äänet tulivat kaiuttimista tilassa. Teoksen näytön edessä oli suuri rahi. Opinnäytteen taiteellisen osan ohjaajani oli Saara Turunen. Kokonaisuuden tarkastajat ovat Satu Oksanen ja Emmi Venna. Choker käsittelee rakkautta. Sen kaipuuta, siltä karkuun juoksemista ja lopulta kaiketi kohtalon hyväksymistä ja tunteille antautumista. Choker on kuvattu lähinnä vanhoille videokameroille (digi ja nauha). Minua kiinnostavat visuaalisesti kotivideoestetiikka ja helposti lähestyttävät materiaalit ja välineet. Kirjallinen osa avaa sekä opinnäytteen tekoprosessia että aikaa syksystä 2020 kevääseen 2021. Lopputyönäyttely sijoittui kokonaisuutena pahimpaan korona-aikaan. Lähes kaikki kontaktit kodin ulkopuolisiin ihmisiin oli kielletty. Koulu ei tarjonnut kauheasti armoa. Tunnelma oli yleisesti pelonsekainen. Menetin saman kevään aikana myös rakkaan lemmikkini. Uudessa maailmassa oli vaikea toteuttaa unelmia ja jaksaa yrittää parhaansa. Olin tietenkin odottanut lopputyöaikaa paljon ja minulla oli suuria unelmia. Löysin itseni kuitenkin hyvin erilaisesta tilanteesta. Muutin suunnitelmia paljon, käännyin sisäänpäin, käännyin menneisyyteeni ja tärkeisiin silloisen nykyhetken asioihin. Lopulta tein sellaisen teoksen, jonka vain silloin pystyin tekemään.
Keywords: taidenäyttelyt; kuvataide; kuvataiteilijat; opinnäytteet; taiteilijat; henkilöhistoria; kokemukset; näyttelyt; videotaide; fi=tila-aikataiteet|sv=tid- och rumkonst|en=Time and Space Arts|