Miten minä voisin kertoa tämän? - Snyder, Denisa (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2023)
Taiteellisen opinnäytteeni pääotsikko on “Miten voisin kertoa tämän.” Pohdin opinnäytteessäni sitä, miten näyttelijä kertoo tarinaa, ja miten näyttelijöistä kerrotaan tarinoita. Minkälaisia tarinoita minun mielessäni liikkuu? Mitkä ovat ne tarinat, jotka tahdon kertoa, ja miten? Opinnäytteeni muodostuu luvuista Onko näyttelijä tarinankertoja, Henkilökohtaisuus taiteessa, Ärsyttävät tarinat sekä Tarinoita valmistuvasta näyttelijästä. Onko näyttelijä tarinankertoja -luvussa aloitan aiheen käsittelemisen sen kyseenalaistamisesta, onko näyttelijä ylipäätään ”tarinankertoja”, vai enemmänkin ”väline” tai ”välittäjä” tarinankertojan ja tarinan vastaanottajan välillä. Avaan ajatuksia, joita sanat ”väline” tai ”välittäjä” herättävät minussa. Yritän eritellä niitä asioita, joita tapahtuu, kun näyttelen, ja syitä, miksi ne ovat mielestäni tarinankerrontaa. Henkilökohtaisuus näytellessä -luvussa käsittelen sitä, miten käytän taiteen tekemisessä henkilökohtaista elämääni. Kerron kokemuksestani Autobiografinen elokuva -kurssilla, ja siitä minkälaisia ajatuksia se herätti minussa liittyen taiteen tekemisen henkilökohtaisuuteen. Pohdin sitä, miten pelko käyttää henkilökohtaiselta tuntuvaa materiaalia ja samalla halu tehdä niin, ovat vaikuttaneet taiteellisiin valintoihin. Yritän myös hahmottaa sitä, minkälaisia rajanvetoja teen liittyen oman elämäni paljastamiseen taiteen kautta. Ärsyttävät tarinat luvussa puran sitä, mikä minua ärsyttää tarinoissa, ja miten nämä asiat voivat vaikuttaa näyttelijäntyöhön. Pohdin kliseitä, ja miksi kammoan niitä. Luvussa Tarinoita valmistuvasta näyttelijästä reflektoin tulevaa valmistumista, ja narratiiveja, joita valmistumisen jälkeiseen elämään liittyy.
Keywords: näytteleminen; taide; näyttelijät; teatteritaide; narratiivisuus; kokemukset; kertomukset; fi=näyttelijäntaide|sv=skådespelarkonst (på finska)|en=Acting in Finnish|