Kummallinen dissonanssi - Havas, Milja (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2026)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu taiteellisesta sekä kirjallisesta osasta. Taiteellinen osa oli esillä Kuvan Kevät -lopputyönäyttelyssä touko-kesäkuussa 2025. Teokseni oli esillä Mylly-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevassa valkoisessa studiossa. Teos koostui kolmesta isosta puusta veistetystä hahmosta, koirasta sekä pöydästä, jonka päälle ja ympärille oli aseteltu pieniä puusta ja pronssista veistettyjä hahmoja. Kokonaisuus kantoi nimeä Kummallinen Dissonanssi. Avaan opinnäytteeni kirjallisessa osassa ajatuksia ja lähtökohtia, jotka johdattivat työskentelyäni kohti Kummallinen Dissonanssi -teosta. Tekstin alussa kerron koulutushistoriastani, joka on vaikuttanut vahvasti siihen, millaista taidetta teen. Työskentelyäni kuvanveiston parissa ovat muovanneet niin teatteriopintoni Metropoliassa kuin puusepän opintoni Omnia ammattikoulussa. Tekstissä palaan näihin opintoihini ja avaan niiden merkitystä suhteessa työskentelyyni kuvanveiston parissa ja tarkemmin suhteessa Kummallinen Dissonanssi -teokseen ja sen syntyyn. Koulutushistoriani lisäksi käsittelen mittakaavaa. Ison ja pienen välinen suhde muodostui yhdeksi teokseni keskeiseksi teemaksi. Lähestyn aihetta omakohtaisesti ja avaan ajatuksiani isosta ja pienestä. Miten nämä vastakkaiset koot asettuvat suhteessa toisiinsa ja miten koko vaikuttaa katsomiskokemukseen? Käyttämäni materiaalit ovat työssäni keskeisessä roolissa. Kerron puun veistämisestä ja pronssin valamisesta, jotka ovat tällä hetkellä tärkeimmät työtapani. Näen kuvanveiston materiaalista riippumatta hyvin teknisenä. Se eroaa paljon toisesta mediumistani piirtämisestä, jossa materiaalisuus on läsnä yksinkertaisemmalla tavalla verrattuna veistämiseen. Omien havaintojeni tueksi tuon mukaan ajatuksia kirjoittajilta, joiden tekstit ovat kulkeneet mukanani opintojeni läpi ja jotka koin kirjallisen opinnäytteeni kannalta hyödyllisinä.
Keywords: Kummallinen dissonanssi; kuvanveisto; veistokset; kuvataide; kuvanveistäjät; kuvataiteilijat; valu; muotit; puu (luonnonmateriaalit); pronssi; fi=kuvanveisto|sv=skulptur|en=Sculpture|