"Maasta se pienikin ponnistaa" - Urkuimprovisointi Suomessa 1800-luvun jälkipuoliskolla - Äijäläinen, Mika (Taideyliopiston kirjasto, 2026)
Työn aiheena on suomalaisen urkuimprovisoinnin historia 1800-luvun jälkipuoliskolla. Aikaisempaa tutkimusta nimenomaan improvisoinnin näkökulmasta ei ole juurikaan tehty, vaikka 1800-luvun lopun suomalaista urkukulttuuria on muuten tutkittu paljon varsinkin viime vuosina. Tutkimustehtävänä on selvittää, mitä suomalaisessa urkuimprovisoinnissa tapahtui tuona aikana, ja tarkentavina tutkimuskysymyksinä ovat seuraavat: Mitkä tekijät vaikuttivat urkuimprovisoinnin voimakkaaseen kehittymiseen Suomessa 1800-luvun jälkipuolella? Millaista urkuimprovisointi Suomessa tuolloin oli? Missä yhteyksissä urkuimprovisaatioita soitettiin? Tutkimusmenetelmänä on kirjallisen aineiston kriittinen lähiluku ja liturgista käyttötarkoitusta varten sävellettyjen suomalaisten urkumusiikin kokoelmien musiikkianalyyttinen tarkastelu urkuimprovisoinnin malleina. Tutkimuksen tuloksena syntyi jonkinlainen päätelmä, minkälaista suomalainen urkuimprovisointi on 1800-luvun lopulla ollut. Mahdollisia jatkotutkimusaiheita olisivat tarkempi analyysi tärkeimpien urkureiden improvisointimieltymyksistä erikseen ja myös heidän muistelmiensa ja sävellystensä julkaisu suomalaisen musiikinhistorian tutkimuksen näkökulmasta.
Keywords: urkuimprovisointi; 1800-luku; musiikki; improvisointi; historia; urut; urkumusiikki; fi=kirkkomusiikki ja urut|sv=kyrkomusik|en=Church Music|