Kieli-tanssityöpaja esikoululaisten taidekasvatusprojektina : tanssipedagogin havaintoja ja mietteitä - Nenonen, Eliisa (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Opinnäytetyö käsittelee esikoululaisille luotua ja järjestettyä kielilähtöistä tanssityöpajatyöskentelyä. Opinnäyte koostuu kahdesta osiosta: taidepedagogisesta ja kirjallisesta osiosta. Taidepedagoginen osio toteutettiin Hiekkaharjun päiväkodissa Vantaalla, missä se tarkastettiin joulukuun 18. päivä 2025. Kirjallinen osio on valmistunut kevätlukukaudella 2026. Opinnäytetyöhön valikoitui laadulliseksi tutkimusmetodiksi toimintatutkimus, johon kerättiin aineistoa oppimispäiväkirjatyöskentelyn muodossa. Työn tekijää innoitti ja kannusti opinnäytteen aiheen valinnassa yksilöllinen kieli- ja kulttuurikohtaisuus, lapsille suunnattu tanssikasvatus sekä ryhmätyöskentelyn näkökulma. Aiheiden muotoutumiseen ja valintaan vaikutti opinnäytetyön toteuttajan ja kirjoittajan oma tausta kaksikielisenä ihmisenä sekä omat kokemukset monikulttuurisuuden, kehollisuuden ja tanssikasvatuksen parissa. Aineistonkeruumenetelmän ja tutkimusmenetelmän valintaan vaikutti olennaisesti myös opiskelijan halu kehittää omia pedagogisia valmiuksiaan, taitojaan ja osaamistaan. Työn tutkimuskysymys on: Millaisia mahdollisuuksia kieli-tanssityöpaja tarjoaa esikouluikäisille lapsille ryhmäkohtaisena taidekasvatusprojektina? Opinnäytetyöskentely tuotti havaintoja, mietteitä ja oivalluksia esikoululaisille suunnatusta kielilähtöisen tanssikasvatuksen mahdollisuuksista päiväkotiympäristössä. Opiskelijalle korostui työpajatyöskentelyssä tunteiden ja mielialojen vaikutus lapsiryhmissä, osallistavan työskentelyn mahdollisuudet sekä esimerkiksi yhteistyön ja kollegiaalisuuden osuus opetustuntitilanteissa. Opinnäytetyöprosessissa harjoitettiin kielilähtöistä lähestymistapaa tanssikasvatukseen ja se näyttäytyi potentiaalisena ryhmätyöskentelyn edesauttajana. Lisäksi työssä nostetaan esille identiteettiin liittyvät pohdinnat erityisesti kaksi- ja monikielisten lasten osalta. Näin opinnäytetyöllä osallistutaan yhteiskunnalliseen keskusteluun taide- ja tanssikasvatuksen, kieli- ja kulttuurikohtaisen tunnistamisen sekä kansainvälistymisen kehyksessä.
Keywords: tanssi; tanssikasvatus; varhaiskasvatus; esiopetus; kieli ja kielet; ruumiillisuus; ryhmätyö; monikulttuurisuus; monikielisyys; toimintatutkimus; fi=tanssinopettaja|sv=danspedagogik|en=Dance Pedagogy|