Inklings / or Dancers by the Waterfront - Buchmann, Amiel (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2023)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu taiteellisesta ja kirjallisesta osasta. Taiteellinen osa, eli teos: Inklings / or Dancers By The Waterfront oli esillä Kuvan Kevät 2022 - ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Kuva / Tilassa Sörnäisten rantatiellä. Käsittelen opinnäytteeni molemmissa osissa mm. kielen ja kirjoittamisen suhdetta visuaaliseen ja ei - kielelliseen ajatteluun, ilmaisuun ja tekemiseen, sekä toisaalta kirjoittamiseen liittyviä esteettisiä ulottuvuuksia ja esimerkiksi aseemisen kirjoittamisen mahdollisuuksia kommunikaation sekä muistiin merkitsemisen välineenä. Aseemista kirjoittamista tutkineen Riikka Ala-Hakulan muotoilemaa määritelmää mukaillen: aseeminen kirjoitus ei kanna kielelliselle ilmaisulle tyypillistä semanttista sisältöä. Tekstin tulkinnassa voidaan tarkastella esimerkiksi kielen potentiaaliin, kirjoittamisen historiallisiin konventioihin ja ajallisuuteen liittyviä aspekteja. Kyse on monitaiteisesta ilmaisumuodosta, jolle on tyypillistä kirjallisuuden, kuvataiteen ja käsitetaiteen ilmaisukeinojen yhdistely. Kirjallisessa osassa dokumentoin teostani ja sen olemassaolon eri vaiheita kuvin ja sanoin. Tekstiin ja kuvalliseen materiaaliin on tallentunut osa sekä taiteellisen että kirjallisen osan taustalla vaikuttaneista ajatuksista, ajoista, kirjallisuudesta, henkilöistä ja tapahtumista – osa, koska mm. aikani rajallisuus asettaa toiminnalleni väistämättä raamit. Opinnäytteeni taiteellisessa osassa työskentelin silkki- ja puuvillakankaille ommellen, maalaten ja syanotypiavalotuksin filmille kuvattua ja myöhemmin digitoitua valokuvamateriaalia vedostaen. Valitsemani tekniikat ja materiaalit ovat visuaalisia viitteitä käsittelemiini kulttuurisiin ja historiallisiin ilmiöihin ja tapahtumiin, eli ne viittaavat itsensä ulkopuolelle. Taiteeni kautta ja keinoin käsittelen ja tutkin usein esimerkiksi kieleen, historian tutkimukseen ja tiedon tuottamiseen liittyviä (sukupuolittuneita) valtarakenteita sekä taiteen esittämiskäytäntöihin, arvottamiseen ja merkityksenantoon liittyviä kysymyksiä.
Keywords: kuvataide; opinnäytteet; taide; tulkinta; kirjoittaminen; taiteellinen työ; taidefilosofia; maalaustaide; taiteentutkimus; queer-tutkimus; feministinen mediatutkimus; mediataide; käsitetaide; valokuvaus; valokuvataide; kielihistoria; näyttämötaiteilijat; teatterihistoria; fi=maalaustaide|sv=måleri|en=Painting|