”Se asenne on sellasta, et laitetaan kaikki peliin ja hiki lentää!” : Laadullinen tutkimus rockmusiikin opettamisesta - Korhonen, Elisa (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2025)
Tämän tutkimuksen aiheena on rockmusiikin asema musiikin ammatillisissa opinnoissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoilla rockmusiikkitaustaiset opettajat opettavat rockmusiikkia opetustyössään sekä miten he ovat itse oppineet rockmusiikista ja sen opettamisesta. Tutkimuskysymykseni olivat: 1. Millä tavoilla rockmusiikin opetusta ilmenee haastateltavien opettajien opetuksessa? 2. Miten haastateltavat opettajat ovat itse oppineet rockmusiikista ja sen opettamisesta? Pohjasin tutkimukseni teoreettisen viitekehyksen populaarimusiikin pedagogiikkaan, sillä rockmusiikin pedagogiikasta oli saatavilla vain niukasti tutkimustietoa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen aineiston tuotettiin teemahaastatteluina. Haastateltavina oli kolme musiikin- ja instrumenttiopettajaa, jotka ovat myös rockmuusikoita. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että rockmusiikin opetus on nykyisin saavutettavampaa ja yleisempää kuin aiempina vuosikymmeninä esimerkiksi digitaalisten alustojen sekä musiikkipedagogiikan kehittymisen ansiosta. Rockmusiikin opetus on yleensä riippuvaista oppilaan omista valmiuksista ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Toisaalta myös opettajan henkilökohtainen suhde rockmusiikin genreen vaikuttaa siihen, kuinka keskeisesti rock näkyy opetuksessa. Tulokset korostavatkin opettajan henkilökohtaisen musiikillisen taustan vaikutusta rockmusiikin opetukseen, minkä vuoksi pedagogisten valmiuksien kehittäminen voisi tukea genren tasavertaista asemaa opetuksessa.
Keywords: formaali oppiminen; populaarimusiikin pedagogiikka; musiikkialan ammatillinen koulutus; rock; populaarimusiikki; pedagogiikka; informaali oppiminen; fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|