Valosuunnittelu esitysympäristönä : taiteilija-suunnittelijan kahdet aivot - Udd, Joakim (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, 2026)
Teatteritaiteen maisterin opinnäytteessä tutkin, miten valotaiteilijuus voi olla osana valo- ja esityssuunnittelun prosessia. Opinnäytteessä perehdyn henkilökohtaisten esimerkkien kautta siihen, miten tekemiseni asettuu samanaikaisesti valosuunnittelijuuden ja taiteilijuuden osa- alueille ja miten taiteilijuutta pystyy sovittamaan suunnittelijan työhön. Näiden esimerkkien kautta tutkin, miten valotaideteoksen yhdistäminen osaksi esitysympäristöä tapahtuu ja miten se vaikuttaa taiteilija-valosuunnittelijan kaksoisroolin suunnitteluprosessiin. Esittelen valotaiteen, valosuunnittelun ja taiteidenvälisyyden käsitteet sekä miten niitä käsitellään tässä opinnäytetyössä. Esittelen esimerkkejä valotaiteen yhdistämisestä näyttämölle ja avaan esimerkkejä taiteenvälisyydestä eri taiteenlajien parista. Aineistona käytän omia henkilökohtaisia kokemuksia, nähtyjä esityksiä ja konsertteja, kirjallisuutta, haastatteluja, sekä omaa prosessiani taiteellisen opinnäytteeni parissa. Tässä opinnäytetyössä tutkin valosuunnittelijan ja valotaiteilijan työtapoja osana suunnittelevaa työryhmää. Syvennyn omaan työskentelyyn näissä kahdessa positiossa ja tutkin löytyykö niistä selkeitä yhdistäviä tai erottavia tekijöitä. Käsiteltävä valosuunnittelu on esitysvalosuunnittelua ja taiteilijuus keskittyy kuvataiteen valotaiteen haaraan. Keskityn valosuunnittelijana sekä valotaiteilijana työskentelyyn. Tämä työ ei käsittele miten valosuunnittelija työskentelee yhdessä valotaiteilijan kanssa tai kuinka valosuunnittelua tehdään valotaideteokseen. Esittelen opinnäytetyöni taiteellisen osuuden Ada Aik: 5 Hours of Light -konsertin, johon tein valo- ja videosuunnittelun. Konsertti esitettiin Tanssin Talon Pannuhallissa 8.5.2025 ja oli osana Helsinki Music Week 2025 tapahtumaa. Taiteellisen osuuden esittelyn yhteydessä perehdyn omiin prosesseihin ja metodeihin kuvataiteilijana ja valosuunnittelijana sekä analysoin niiden eroja ja yhtäläisyyksiä osana esityksen luomisprosessia. Lopussa tiivistän ajatuksiani opinnäytteen kirjallisesta ja taiteellisesta osuudesta. Koostan ajatuksiani ja johtopäätöksiäni sekä kirjoitan niistä muodostuneita näkemyksiäni. Tiivistän tekemäni havainnot taiteilija-suunnittelijaposition suhteesta luomisprosessiin. Lisäksi esittelen aihealueita, joihin työ olisi voinut johdattaa, mutta rajautuivat lopulta pois työn aihepiiristä.
Keywords: taiteellinen työskentely; valosuunnittelu; valotaide; videotaide; mediataide; installaatiot; taiteellinen työ; taiteilijuus; esitykset; taiteidenvälisyys; työprosessit; konsertit; performanssi; historia; fi=valosuunnittelu|sv=ljusdesign|en=Lighting Design|