Arvot musiikinopettajan työssä. Laadullinen tutkimus opetussuunnitelman arvopohjan toteuttamisesta lukion musiikinopettajantyössä. - Renvall, Laura (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2022)
Tämän tutkielman aiheena on lukion opetussuunnitelman perusteiden (LOPS 2019) arvot musiikinopet- tajan työssä. Tutkimuksessani pyrin selvittämään, miten LOPS:n 2019 arvopohja toteutuu musiikinopet- tajan työskentelyssä ja opetuksessa. Tutkimukseni tehtävä on tarkastella lukion opetussuunnitelman ar- vojen ilmentymistä lukion musiikin aineenopettajan työssä. Tutkimuskysymykseni on: Millä keinoilla haastateltavat musiikinopettajat toteuttavat työssään lukion opetussuunnitelman luvun 2 ”Lukiokoulutuksen tehtävä ja arvoperusta” tavoitteita? Tutkimukseni teoreettinen viitekehys muodostuu kasvatustieteen ja kasvatussosiologian peruskäsitteistä, joilla taustoitan kasvatuksen tehtävää yhteiskunnassa. Lisäksi tarkastelen opetussuunnitelmatutkimusta, opetussuunnitelmatraditioita, piilo-opetussuunnitelmaa ja tarkemmin lukion opetussuunnitelman perus- teita 2019. Lopuksi käsittelen musiikkikasvatuksen tieteenalan praksiaalista musiikkikasvatusfilosofiaa, jonka avulla tarkastelen musiikinopetusta sosiaalisena ja yhteisöllisenä toimintana lukiokoulutuksessa. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus. Aineistoni keräsin haastattelemalla kolmea lukion musiikinopet- tajaa. Haastatteluissa yhdistin elementtejä puolistrukturoidusta haastattelusta ja teemahaastattelusta. Analysoin aineiston teoriaohjaavalla analyysitavalla. Tutkimuksessani selvisi, että arvot ovat monella tapaa läsnä lukion musiikinopettajan arjessa. Keskei- simmin arvot näkyvät kasvatus- ja sosialisaatiotehtävässä. Arvot toteutuvat myös vuorovaikutuksessa: opettajien vuorovaikutuksessa oppilaisiin, opettajien keskinäisessä vuorovaikutuksessa reflektointina ja ajatustenvaihtoa sekä siinä, millaiseen vuorovaikutukseen oppilaita rohkaistaan ja kasvatetaan. Opettajat myös pohtivat ja reflektoivat omaa työtään arvojen näkökulmasta. Laaja-alaisen sivistyksen kohdalla ko- rostettiin tiedollisen osaamisen lisäksi taitoja ja toiminnallisia arvoja.
Keywords: musiikkikasvatus; opetussuunnitelmat; opetus; lukio; musiikki; arvot (käsitykset); fi=musiikkikasvatus|sv=musikpedagogik|en=Music Education|