DIM, Lukijalle - Koljonen, Tanja (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 2024)
Kuvataiteen maisterin opinnäytteeni koostuu taiteellisesta osasta, teoskokonaisuudesta DIM, sekä kirjallisesta osasta. Teoskokonaisuus DIM oli esillä Kuvan Kevät’23 -ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Mylly-rakennuksessa 6.5. – 4.6.2023. Kokonaisuuden ytimeen asettui julkaisemani taiteilijakirja DIM (Editions 22:22), jonka sisällöstä tein muunnelman minulle osoitetun näyttelytilan seinään. Kirjaobjekti oli esillä sekä lukukappaleena, että objekteina seinälle ripustettuna. Lisäksi vedostin valitsemani kirja-aukeaman merkit serigrafialla suoraan seinään. Ripustin seinälle myös kolme paperille vedostettua ja pohjustettua serigrafiaa (22,24 & 16), jotka perustuivat myös otantaan taiteilijakirjani sivuista. DIM-teoskokonaisuus toimi ensikokeiluna tutkia, mitä luku- ja katsomiskokemukselle tapahtuu kun kirja kurottautuu kansiensa välistä näyttelytilaan. Opinnäytteeni kirjallisessa osassa taustoitan lyhyesti maailman ja kuvallisuuden historiaa, sekä kuvantekijyyteni taustaa. Työskentelyni perustuessa myös kielen visuaalisuuteen, kirjoitan tekstissäni kuvan ja sanan välisestä suhteesta. ‘Kirjoista kirjoja’-kappaleessa esittelen taiteilijakirjoissani käyttämiä metodeja, huomioiden lyhyesti käsitteellisen ja menetelmällisen kirjoittamisen perinteen. Seuraavaksi kuljetan lukijan DIM-teoksen äärelle: pohdin kirjaa esineenä, lukemisen kokemusta sekä merkityksenantokykyämme, sanojen potentiaalia ja suhdettamme lukutaitoon. Tekstin loppupuolella käsittelen värin roolia DIM-teoskokonaisuudessa. Loppuun on liitettynä skannattu DIM-kirjateos, jotta yhteys taiteilijakirjan, näyttelykokonaisuuden ja opinnäytteeni kirjallisen osan välillä on lukijan mahdollista saavuttaa.
Keywords: kielen visuaalisuus; kuva ja sana; sanat ja väri; taiteilijakirjat; kuvallisuus; kaikki; kuvataide; taiteilijakirjat; kirjat; serigrafia; kuvat; taide; fi=taidegrafiikka|sv=konstgrafik|en=Printmaking|