Aries (Hamal) - Kuokkanen, Aleksandra (My University, 2025)
Tiivistelmä Kuvataiteen maisterin opinnäytteen taiteellinen osa, Aries (Hamal), koostuu materiaalisesti kolmesta elementistä: kolmesta graniittilaataasta, neljästä hopeapinssistä tai -neulasta ja puualustasta. Kolme graniittilaattaa muodostavat piirustuksen, joka kulkee jokaisen laatan läpi seuraavaan. Graniittilaatat lepäävät puualustan päällä, ja hopeapinssit ovat upotettu graniittiin. Teoksen kokonaisuudessaan voi käsittää reliefinä, liittyen erityisesti sen samanaikaiseen kolmiulotteisuuteen sekä yksittäiseen katselusuuntaan ylhäältä alaspäin. Tämän reliefin, tai piirustuksen toteutukseen graniitille on käytetty käsi-, sähkö- ja paineilmatyökaluja. Hopeapinssit on valmistettu hopeasavesta, muovailemalla ja polttamalla. Puualustan valmistuksessa on auttanut Luumu Tursas. Aiheeltaan opinnäytteen taiteellinen osa käsittelee yhteyden ja informaation katkosta erityisesti liittyen perhehistoriaan, erityisesti menetyksen tai puuttuvan elementin näkökulmasta. Taiteellinen osa tulkitsee näitä aiheita muistojen ja muistomerkin ajatuksen kautta. Opinnäytteen taiteellinen osa on prosessiluontoinen teos, jonka esitys Kuvan Kevät 2025 -maisterinäyttelyssä on vain hetki teoksen pidemmässä aikajanassa. Opinnäytteen kirjallisessa osassa käsitellään teoksen lähtökohtia, prosessia ja ympäröivää aihepiiriä päiväkirjamaisesti. Kirjallinen osa alkaa aaveelle osoitetulla kirjeellä, jonka jälkeen se jatkuu sanallisella dokumentaatiolla opinnäytteen taiteellisesta osasta. Seuraavassa osiossa käsitellään prosessiluontoista työskentelyä ja teoksen esittämiseen liittyviä valintoja. Tämän jälkeen kirjoitan muistoista ja niiden puutteesta, joiden pohjalta teosta on lähdetty toteuttamaan. Tätä seuraa lyhyt osio, jossa käsitellään (informaatio)katkosta ja sitä, miten se esiintyi teoksessa ja sen työstössä. Lopuksi kirjoitan teoksen materiaaleista ja niihin liittyvistä valinnoista. Kirjallinen osa rajautuu tiukasti käsittelemään näitä asioita henkilökohtaisesta näkökulmasta. Opinnäytteen kirjalliseen osaan ei sisälly viittauksia teoriaan tai akateemiseen kirjallisuuteen, vaan se keskittyy puhtaasti päiväkirjamaiseen kerrontaan ilman lähteitä.
Keywords: opinnäytteet; maisterit; reliefit; piirustukset (taide); prosessitaide; fi=kuvanveisto|sv=skulptur|en=Sculpture|