Valon äärellä oleva ruumis : Valosuunnittelijan ruumiillisuudesta - Jurvanen, Aju (My University, 2025)
Opinnäyte on taiteellisen tutkimuksen projekti, joka käsittelee valosuunittelijan ruumiillisuutta, toimijuutta ja roolia. Taiteellisen tutkimuksen lähtökohtana oli tarkastella valosuunnittelijan ammattiroolin laajentumista esiintyjän ammattiroolin. Taiteellisen tutkimuksen tarkoituksena oli paikantaa ja sanallistaa valosuunnittelijaan liittyviä odotuksia ja oletuksia, sekä purkaa niitä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opetettua valosuunnittelun ammattiroolia tarkastellen. Opinnäyte koostuu johdannosta, jossa kerron omasta henkilöhistoriasta ennen valosuunnittelun opintoja Taideyliopiston Teatterikoulussa. Ensimmäisessä luvussa pohjustan taiteellisen tutkimukseni lähtökohtia ja kontekstia, sekä niiden liittymistä ruumiillisuuteen. Käsittelen luvussa myös valosuunnittelijan ammattiroolia ja siihen liitettyjä odotuksia ja oletuksia Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Toisessa luvussa kysyn voiko valosuunnittelua dekolonisoida ja mietin sitä alaluvuissa valosuunnittelun välineiden, improvisaation, alter egojen, valosuunnittelun näköaistikeskeisyyden ja draaman jälkeisen teatteriin liittyvien ajatusten kautta. Kolmas luku käsittelee omaa praktiikkaani, jonka nimeän ruumiilliseksi valosuunnitteluksi ja esittelen tuntoisen valon käsitteen, joka liittyy ruumiilliseen valosuunnitteluun. Valon tuntoisuuden käsitteen taustalla on Hanna Helavuoren ajatukset tuntoisista ruumiista. Käsittelen luvussa myös kehollisuutta, ruumiillisuutta ja transruumiillisuutta. Neljännessä luvussa kerron havaintoja taiteellisen tutkimuksen käytännön kokeilusta. Taiteellisen tutkimuksen käytännön kokeilu tapahtui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Valostudiossa 20.2.2025. Luvussa käyn läpi taiteellisen tutkimuksen kysymyksen muotoutumista, käytännöllisiä rajauksia koskien käytännön kokeilua ja lopuksi sanallistan kokeilussa syntyneitä ajatuksia ruumiillisesta valosuunnittelusta ja valon tuntoisuudesta. Lisäksi lopussa on kiitokset, liitteet ja lähteet.
Keywords: suunnittelijuus; valosuunnittelu; taiteellinen tutkimus; toimijuus; ruumiillisuus; dekolonisaatio; fi=valosuunnittelu|sv=ljusdesign|en=Lighting Design|