Hikka Tiellä / Hiccup on the Way - Nyman, Aala (My University, 2025)
Opinnäytteeni koostuu teoskokonaisuudesta Hikka Tiellä/Hiccup on the Way, joka esitettiin Kuvan Kevät -näyttelyssä touko-kesäkuussa 2025, sekä kirjallisesta osasta, joka käsittelee teoskokonaisuuden lähtökohtia ja valmistusprosessia. Teokset sijoittuivat kolmeen eri sijaintiin, Kuva/Tila-galleriaan, Mylly-rakennuksen toisen kerroksen aulaan sekä pääsisäänkäynnin viereiselle pyöräpaikalle. Kuva/Tila-galleriassa esitetty Hikka Tiellä/Hiccup on the Way installaatiokokonaisuus muodostui kahdeksasta teoksesta, joista jokainen oli valmistettu eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Teokset yhdistelivät valmiita esineitä, kuten rappuritilöitä, kuohuviinilaseja, lusikoita, muokattuja valmiita esineitä, kuten käsipaperia, pyöränrenkaita, sekä kuvanveiston keinoin luotuja muotoja, kuten keramiikkaa ja lasivaluja. Toisessa kerroksessa sijainnut teos Juuttuneet huikat/Stuck Sips, koostui rautatangoista, pidikkeistä, kuohuviinilaseista ja niihin valetusta saippuasta. Teos oli installoitu seinälle ikäänkuin sulautumaan osaksi koulurakennuksen arkkitehtuuria. Pääsisäänkäynnin ulkopuolela ollut teos Välipala/Block, muodostui suuresta graniittilohkareesta ja sen yhteyteen pujotetusta vaijerista, mukeista sekä lukosta ja maahan asetelluista avaimista. Lähtökohtana teoksille toimi koulumatkani, loiva kadunpätkä Hämeentiellä. Opinnäytteeni kirjallinen osa koostuu kokoelmasta yksittäisiä havaintoja, joita olen tehnyt kyseisellä kadunpätkällä kulkiessani kodin ja koulun väliä. Kutsun huomioita hikkauksiksi. Tekstit avaavat teosteni syntyprosessia epäkronologisesti, muodostaen kokonaiskuvaa yksityiskohtien avulla. Huomioiden avulla havittelen ennen kaikkea sitä, mitä tapahtuu, kun havainto tai materia muuttuu teokseksi.
Keywords: maisterit; opinnäytteet; installaatiot; fi=kuvanveisto|sv=skulptur|en=Sculpture|